”Gammal är äldst” – Intervju med Kåre Pettersen, Investeringsdirektör, Pensum.

Bild: Kåre Pettersen, Investeringsdirektör för Pensum Kapitalförvaltning.

 

År 2016 var ett succéår för Pensums diskretionära mandat, men vem är personen bakom Pensums förvaltning egentligen?  Hur ser en vanlig dag som portföljförvaltare ut? Vi träffade Pensums Investeringsdirektör, Kåre Pettersen på Café Milano i Stockholm, en solig aprilmorgon. En månad som förutom sol bjudit på snö, hagel, regn men även extra avkastning för Pensums kunder.

 

Du hade ett väldigt framgångsrikt förvaltningsresultat år 2016, trots Brexit och Trump, hur håller du koll på marknadsutvecklingen? 
Det enkla svaret är att jag läser väldigt mycket, något som jag alltid gjort sedan jag var liten. På morgonen är det mobiltelefonen eller Ipad för att följa marknadsutvecklingen i Asien, morgonnyheter (Dagens Industri, Dagens Næringsliv, E24, Hegnar och CNBC) och resultatrapporter från bolagen som vi följer under resultatsäsongen. På dagtid är det på nätet och Infront för att följa marknaden och nyhetsbilden. På kvällen är det USA på mobil/ipad och affärstidningar. Sedan läser jag morgondagens tidningar innan jag går lägger mig. De kommer ut ungefär vid klockan 21:00.

Hur ser en vanlig dag ut som Investeringsdirektör på Pensum?
Vi läser mycket makrorapporter från oberoende analysinstitut. Sedan följer vi analysrapporter från 5-6 av dem mest erkända analyshusen i Norge och Sverige. Dessutom för vi en nära dialog med förvaltningsbolagen som vi samarbetar med och är även med på olika kapitalmarknadsdagar och bolagspresentationer.

Du har tidigare arbetat som revisor, hur tycker du det har hjälpt i ditt yrke som Förvaltare?
Det är först och främst när jag läser bolagsrapporter och analysrapporter, då är det en stor fördel att ha en bakgrund som revisor.

Har du ändrat din strategi kring förvaltning över tid eller är den oförändrad sedan start?
Vi försöker att vara dynamiska och se trenderna i marknaden, och har möjligheter att ta stora indexavvikelser i portföljerna. Om jag måste nämna något som vi har ändrat sedan start, så tar vi mindre risker i våra positioner och är mer diversifierade nu i enlighet med vår syn på marknaden.

Hur ofta ändrar ni innehavet i de olika Portföljerna?
Vi ändrar om bolagen inte levererar enligt förväntningarna eller när marknadsbilden skiftar. I utdelningsportföljen har vi en omsättnings grad på 0.5, vilket betyder att ungefär hälften av aktierna byts ut varje år. Vi har något högre omsättningshastighet i tillväxtportföljen. Det ligger i både Pensums och kundens intresse att vi håller transaktionskostnaderna låga, det betyder att vi inte byter om vi inte har en god anledning.

När du väljer investeringar, vad baserar du valen på?
Ledningen, utsikter för sektorn, och bolagets teknologi. Disruption är mer än bara ett modeord. Allt fler bolag utsetts för nya typer av konkurrens och vi letar efter bolag som använder teknologi som en konkurrensfördel. Vi läser också mycket analytikerrapporter, och sätter gärna de mest positiva och mest negativa analytikerna upp mot varandra, för att bättre förstå risker och potential i bolagen.

Vad gör du på fritiden?
Det tar mycket tid att följa barnen på fritiden. Vi har tre barn som alla är aktiva med sina idrotter. Min yngsta dotter har diabetes, så vi som föräldrar följer alla hennes träningar. Och hon tränar sex dagar varje vecka. Jag ses nog ofta med en dator under armen. Som norrman så blir det mycket skidåkning på vintern hos familjens stuga på Hafjell (för alla svenskar, var det Lillehammer OS där 1994). Vi bor nära havet, så lite tid att åka båt blir det också om sommaren.

Du får 10 miljoner kronor i handen och måste placera dem direkt, vad gör du?
Med ett långsiktig perspektiv på investeringen skulle jag placera i en bred portfölj av nordiska utdelningsaktier. Då får jag ungefär 5% i årlig utdelning, och så hoppas jag på lite värdestigning i tillägg.

Vad i ditt hem visar tydligast vad du jobbar med?
Det är nog mycket om du frågar min familj, men något som sticker ut är att CNBC och Bloomberg konstant är rullande på TV:n.

Till sist: Vem är din förebild inom Finansvärlden?
Jag blir mer imponerad över innovativa företagare som bygger från noll än förvaltare som använder andras pengar. I Norge har vi till exempel Kjell Inge Rökke och Petter Stordalen, och internationellt går det inte att blunda ögonen för vad Elon Musk försöker att skapa. I förvaltningsbranschen är det många smarta människor som bygger extremt avancerade förvaltningsmodeller. Men ”Gammal är äldst”, och hantverket baserat på Benjamin Grahams investeringsteorier är lika gällande idag som det var förr.

 

Läs mer om Pensums förvaltning här.