Töm bollen!

 

Studier visar att vår hjärna från tid till annan behöver varva ner. Kanske till och med gå lite på tomgång. Att helt stänga av är många gånger det bästa sättet att få nytt perspektiv och tänka i nya, kanske annorlunda banor. Många av de skarpaste och duktigaste människorna har i olika perioder helt kopplat ur sitt fokus och i samband med det fått några av sina bästa idéer.

Föreställ dig filmregissören och manusförfattaren Woody Allen få sådan skrivkramp att han helt överväger att sluta som manusförfattare och regissör. Han gör något så ovanligt som att resa bort från sitt älskade Manhattan. Kanske till Italien. Kanske för att skola om sig till gondoljär. Men så plötsligt, efter veckor av planlöst strosande upp och ner på Roms gator så fick han uppslaget till Annie Hall. Han rusar tillbaka till hotellet och börjar skriva, fortsätter på planet hem till New York och färdigställer mästerverket hemma i skrivarlyan på Manhattan. Det skulle kunnat hända.

Eller ta Marie Curie och hennes forskning om radioaktivitet. Steve Jobs och hans första persondator. Listan kan naturligtvis göras lång. Gemensamt för dessa och andra duktiga och driftiga människor är att de alla från tid till annan loggade ur, kopplade av. De stängde av mobilen eller lade ifrån sig kritan eller vad de nu behövde göra och bara stängde av. De skickade ett mejl till omvärlden eller skrev stort på svarta tavlan att nu var de inte anträffbara. Vid brådskande fall fick man helt enkelt söka någon annan eller vänta. De hade checkat ut. Tänk vilken skön känsla att bara checka ut. Man gör ingenting. Är det någon gång på året som detta är genomförbart utan att det får för stora konsekvenser så är det nu i semestertider. Tiden är inne. Gör ingenting utan fyll sommaren med tomhet. Ladda reserverna och kom tillbaka med nya idéer och möjligheter.

Peter Ågren, Pensum